Работно искуство

Едукација

2016 – ’Доктор на науки’ – докторска дисертација на Државниот универзитет “Св. Кирил и Методиј“, на Филолошкиот факултет на тема: “Компаративна поетика на современите танцови стилови во Европа во 20 век“

2000 – Магистратура на АМТИ, со стручен назив Балет мајстор, Пловдив, Бугарија

1998 – Академија за Музикално и Танцово искуство – Пловдив, Бугарија, отсек Кореографија, балетска режија и педагогија             

1995 – Royal National Theatre – Лондон, В. Британија – Арт менаџмент

1982 – 1983 Специјализација за класичен балет во Државниот театар Шевченко, Киев, Украина

1977 – 1980 МБУЦ – Илија Николовски Луј, Скопје

Трудови, книги, скрипти

2021 – Учество на меѓународна конференција ЕТИМА со научен труд на тема „Развој на компјутерски софтвер за создавање кореографија“

2018 – Учествува со трудот „Методологии на едукативниот процес и услови во Македонија“ на научниот конгрес за танц – публикација на ХТФ (Музички и танцов факултет), Братислава

2017 – „Теорија на танцот“ – публикација на Интерарт културен центар – (учебник за втора година на студентите при УГД)

2016 – „Историја на современ танц – 20 век“ – (учебник за прва година на студентите при УГД)

2016 – „Лабан анализа на движење“ – (учебник за прва година на студентите при УГД)

2016 – „Компаративна поетика на современи танцови стилови во Европа, 20 век“ – докторска дисертација

2014 – Уредник на книгата „Волшебниот свет на танцот“ – Интерарт културен центар

2013 – Уредник на книгата „Почетоците; Скопје танцова академија“ – Интерарт културен центар

2012 – Уредник на книгата „Патот на промените“ – Интерарт културен центра

2011 – Уредник на книгата „Нов танцов театар“ – Интерарт културен центар

2010 – Уредник на книгата „На крилата на танцот“ – Интерарт културен центар

2008 – Издавач на книгата „Уметноста на танцот“ – под покровителство на УНЕСКО – Интерарт културен центар

Работно искуство

2022 – Серија предавања на тема „Компјутерски генерирана кореографија“ во Пекиншката академија за танц и Кутурната унија помеѓу Кина и земјите од централна и југоисточна Европа

2021 – Режија за Свечена акадмија за прослава на „100 години од раѓањето на Блаже Коневски“, МНТ

2021 – Член на Меѓународниот комитет на Сузан Делал центарот, Тел Авив, Израел,

2021 – Член на Извршниот одбор на Танцова унија помеѓу Кина иземјите на централна и југоисточна Европа

2021 – Учество на Меѓународниот форум за Пекингшката акадмеија за танц, Пекинг, Кина (онлајн)

2021 – Професор-предавач на конференцијата за дигитализација во танцовата едукација – „Се за луѓето“, АЕМАД, Љубљана (онлајн)

2020 – Декан на Филмска академија – Катедра за современ танц при УГД

2020 – Професор- гостин на Форумот на Пекингшката академија за танц, Пекинг (онлајн)

2019 – Професор-гостин на Универзитетот „Антон Брукнер“ во Линц, Австрија

2019 – Професор-гостин на Мастер работилници на Минзу универзитетот, Пeкинг, Кина

2017 & 2018 – Професор-гостин на Мастер работилници на Пекингшката академија за танц, Кина

2017 – Член на жири на Интернационалниот фестивал за танц, во Ксиан, Кина

2017 – Професор-гостин на Мастер работилници на Интернационалниот фестивал за танц во Ксиан, Кина

2017 – Професор-гостин на ХТФ (Музички и танцов факултет), Братислава, фестивал „Share“

2017/денес – Професор на Државниот универзитет „Гоце Делчев“ во Штип

2016 – Член на Бордот на Танцова унија помеѓу Кина и централна и југоисточна Европа

2016 – Уметнички координатор и професор на Летен камп за современ танц, Јунан, Кина

2015 – Уметнички координатор и професор на Летен камп за современ танц, Шангси, Кина

2014/денес – Уметнички директор на Интернационалениот натпревар ДАНСЛАБ

2012/2013 – Уметнички директор на Националниот балет на Анталија, Турција

2011/денес – Уметнички директор на Скопје танцов театар

2010 – Уметничко водство во организација на првата „ПАРАДА НА ТАНЦОТ “ во Скопје, со преку 1000 уесници низ улиците на Скопје

2010/2016 – Професор и уметнички директор на Skopje Dance Academy, ЕСРА Универзитет

2009/2016 – Професор по сценски движења, Универзитет ЕСРА Парис-Скопје-Њујорк

2009/2010/2011 – Уметнички координатор на Конферeнции за современ танц, Скопје

2009/денес – Претседател на Скопската секција на ЦИД УНЕСКО

2009/2013 – Член на Управниот одбор на ЦИД УНЕСКО, Париз, Франција

2005/2009 – Член на Управниот одбор на ЦИД УНЕСКО, Париз, Франција

2005 – Уметнички координатор на Регионален конгрес на ЦИД УНЕСКО – Охрид, Македонија

2005/денес – Уметнички директор на ТАНЦ ФЕСТ СКОПЈЕ

2003 – 2007 – Професор во МБУЦ – Балетски оддел

2004 – Уметнички координатор на прв Регионален конгрес на ЦИД УНЕСКО во Македонија, МАНУ, Скопје

2004/2005 – Делегат на ЦИД УНЕСКО за Македонија

2002/2004 – Претседател на Македонскиот центар за танц

2002 – Кореограф во балетот при МОБ

2001 – Раководител на Маркетинг службата во МОБ

2000 – Кореограф во балетот при МОБ

1999 – Продуцент на турнејата на Балетот на МОБ во Тајван

1999 – Продуцент на Мајските Оперски велчери – МОБ

1996 – 2004 Уметнички директор и проект менаџер на “Недела на Модерен балет“ во рамките на фестивалот Охридско лето

1996 – Оснивач на Интерарт културен центар

1980/1998 – Солист во МОБ – Балет

Авторски проекти

2021 – „Меѓусвет (Убавите жени) – Скопје танцов театар

2020 – „Идентитети – Историја на еден растегнат сон“ – Скопје танцов театар, Охридско лето

2019 – „Бои“ – Скопје танцов театар

2019 – „Идентитети“ – Скопје танцов театар

2018 – „Анима“ – Скопје танцов театар

2018 – „Секвенци“ – Гуанџо, Кина

2018 – „Егзистирање“ – Скопје танцов театар, Танц Фест Скопје

2018 – „Орландина“ – Плесни театар Љубљана, Словенија

2017 – „Котел“ – Скопје танцов театар, Танц Фест Скопје

2016 – „Р.Е.М.“ – Nine Contemporary Dance Company,Пекинг, Кина

2015 – „СМС (сите мои слики)“Танц ФестСкопје

2014 „О(тело)“ – Скопје танцов театар, Млад отворен тетатр, Скопје

2014 – „Градина на душите“ – Национален балет Косово

2013 – „Во рајските полиња“ – Скопјe танцов театар, Амстердам, Холандија

2013 – „НАДЕЖ“ – Национален балет Анталија, Турција

2012 – „ОРЛАНДО“ – Скопје танцов театар

2012 – „Човек во ходникот“ – СТТ &ТКО, Келн, Германија,

2011 – „Меѓусвет“ – Скопје танцов театар

2010 – „Еднорог“ – Национален балет Љубљана, Словенија

2010 – „Третиот“ – муз. К. Џајковски – Ротердам танцова академија, Холандија

2009 – „Делови“ – муз. Благој Цанев

2008 – „Куќата на Алба“ – муз. Е.Фрилендер

2006 – „моцАРТ“ – муз. В.А.Моцарт, Музеј на град Скопје

2005 – „Дневник за нас“ – муз. Др. Маслин, Ниамеј, Нигер

2005 – „Дневник Дали“ – муз. Ј.С.Бах

2004 – „Танцови минијатури“ – муз. А. Пјацола, Скопје

2004 – „Дневник Стравински“ – муз. И. Стравински, со Македонска филхармонија

2003 – „Големиот прозорец“ – муз. М. Нечак, Музеј на град Скопје

2002 – „Мементо“ –  Чифте Амам, Скопје

2001 – „Три лица“ – муз. Баланеску, фестивал Ристо Шишков, Струмица

1999 – „Болката“ – муз. Фолтин, МНТ, Скопје

1998 – „Дабова шума“ – муз. Влатко Стефановски, Охридско лето

1997 – „Свадба (мисли и слики)“ – муз. Г. Бреговиќ, Лајпциг, Германија

1997 – „Човек . . маж и жена“ – муз. Влатко Стефановски, Загреб, Хрватска             

1996 – „Вакуум“ – муз. Влатко Стефановски, МОТ, Скопје

1994 – „Крвава Контесо, поведи ме вечерва дома“ – муз.Љ. Константинов, Архус, Данска

1994 – „Вител или како Смртта ја победи Кармен“ – Бизе/Шчедрин – МНТ       

1993 – „Болеро“ – муз. М. Равел – Специјален проект на Скопско лето

1990 – „Џенис“ – муз.Џ. Џоплин – Фестивалска премиера на МОТ

1990/2018 – Кореографии во драмски претстави (избор):

„Електра“ – Нацонален театар, Јунан, Кина

„Антони и Клеопатра“ – НТ Битола, Шекспир фестивал

„Хенри VI“ – трет дел, НТ Битола, Културна олимпијада, Лондон Велика Британија

„Евмениди“ – Охридско лето

„Либрето Вагнер“ – НТ Битола

„Адска машина“ – НТ Струмица

„Стари времиња“ – НТ Струмица

„Чернодрински се враќа дома“ – НТБ

„Мајсторот и Маргарита“ – НТ Битола

„Ифигенија на Авлида“ – НТ Велес

„Игранка во времето на Лунаса“ – Драмски театар – Скопје

„Жаби“ – МНТ – Скопје

„Убавина“ – МНТ – Скопје

„Баханалии“ – МКЦ – Скопје

„Слугинки“ – НТ Битола

„Дон Жуан се враќа дома“ – НТ Битола

„Хасанагиница“ – Албанска драма – Скопје

„Немушт јазик“ – МНТ – Скопје

„Животот на Цезарите“ – НТ Битола

„Ана“ – Универзална сала – Скопје

„Поблиску“ – Турска драма – Скопје

„Јане Задрогаз“ – НТ Битола

Кратки кореографии (избор):

„Денс“ – муз. Ч. Маџоне – МБУЦ

„Сон“ муз. Е. Мориконе – МБУЦ

„Ритуалот на Морана“ – муз. Љ. Константинов

„Непокор“ – муз. Љ. Константинов МБУЦ

„Балтепе“ (дел) – муз, Т. Скаловски – МНТ

„Моќ“ – муз. В. Стефановски – МБУЦ

„Гама“муз. Драгослав Ортаков – Музеј на Македонија

Учество во филмски продукции

2021 – „Најсреќниот човек на светот“ – режија, Теона Митевска

2019 – „Сирена во Париз“ режија, Mathias Malzieu

2019 – „Господ постои името и е Петрунија“ – режија, Теона Митевска

2017 – „Кога денот немаше име“ – режија, Теона Митевска

2007 – „Јас сум од Титов Велес“ – режија, Теона Митевска

Меѓународни гостувања:

2022 – Национален театар за современ танц „ШАЈО“, Париз, Франција, Идентитети – Историја на еден растегнат сон

2020 – „Solo Dance Festival“, Анкара, Турција

2019 – „Share“ фестивал, Братислава, Словачка, Фенси сме

2018 – Интернационален фестивал за танц, Пекинг, Кина, Егзистирање

2018 – Battery dance Festival, Њујорк, САД, Котел

2018 – Holland Dance festival, Хаг, Холандија, Котел

2017 – Maritime Silk Road Festival, Чуанџо, Кина, Котел

2017 – Share festival – Братислава, Словачка, Импулс

2015 – “Meet in Beijing“ – Пекинг, НР Кина – СМС (сите мои слики) и Импулс

2014 – Презентација на кинеска танцова сцена, Пекинг, Шангај, Ксианг, НР Кина

2013 – Њујорк, САД – Симпозиум за танц 

2013 – ИТС фестивал, Амстердам, Холандија, Импулс

2012 – Њујорк, САД – Симпозиум за танц 

2012 – Саем за танц, претставник на Македонија – Диселдорф, Германија

2012 – Култур бункер, Келн, Германија, Човек во ходникот

2011 – Фестивал за современ танц и не-вербален театар, Санвинченто, Хрватска

2010 – Саем за танц, Дизелдорф, Германија – Делови

2008 – Саем за танц, претставник на Македонија – Диселдорф, Германија

2005/2008 – Светски конгрес на ЦИД УНЕСКО, Атина, Грција

2005/2008 – Учесник на повеќе Регионални конгреси на ЦИД УНЕСКО

2006 – Саем за танц, претставник на Македонија – Диселдорф, Германија

2005 – Франкофонски игри, Ниамеј, Нигер – Дневник за нас

2004 – Саем за танц, претставник на Македонија  – Диселдорф, Германија

2003 – Бетон хала театар, Белград, СЦГ – Големиот прозорец

2000 – Фестивал Бургас, Бугарија – Сеќавања

2000 – Саем за танц, претставник на Македонија – Еесен, Германија

2000 – Бетон хала театар, Белград, СРЈ – Сеќавања

2000 – Лидер на кореографска работилница на БЕЛЕФ

1998 – Фестивал Бургас, Бугарија – Свадба (мисли и слики)

1998 – ЕКСПО, Лисабон, Португалија, Национален ден на РМ – Свадба (мисли и слики)

1998 – Подгорица, СРЈ, предавач на фестивалот ФИАТ

1997 – ФИАТ, Подгорица, СРЈ – Вакуум

1997 – МАНОВЕР ФЕСТ, Лајпциг, Германија – Свадба (мисли и слики)

1997 – БРАМС, Белград, СРЈ – Свадба (мисли и слики)

1997 – Европска културна претстолнина, Солун, Грција – Вакуум

1995 – Културно лето, Варна, Бугарија – Крвавата Контеса. . .

1994 – Денови на македонска култура, Архус, Данска – Крвавата Контеса. . .

Награди:

2011 – Избрана во ТОП 10 Најуспешни жени менаџерки во Македонија

2010 – Избарана во ТОП 50 Највлијателни жени во Македонија

2005 – Награда за „Особени достигнувања во културата и уметноста“

1997 – Учество на финална платформа, Загреб, на меѓународниот конкурс за кореографи од Сант-Сент Дени, Бањоле, Париз, Франција

1997 – Најдобар кореограф на годината– избор на емисијата Скенкулт на МТВ

1993 – Топ 10 настани во Македонија – претставата “БОЛЕРО“ на Скопско лето