Останати активности

Манифестации

ИНКУБАТОР – Платформа за млади уметници – 2018/сега

СКОПЈЕ ТАНЦЛАБ – 2014/сега – Интернационален натпревар за современи танчери и кореографи

ТАНЦ ФЕСТ СКОПЈЕ 2005/сега – Интернационален фестивал за танц

ПАРАДА НА ТАНЦОТ 2010, Танц Фест

Прослава на СВЕТСКИОТ ДЕН НА ТАНЦОТ 29 АПРИЛ –Скопје, 2003/2004/2005/2006/ 2007

АПРИЛ-МЕСЕЦ НА ТАНЦОТ! – Скопје, 2003/2004

НЕДЕЛА НА МОДЕРЕН БАЛЕТ –Охридско лето, јули/август 1996/1997/1998/1999/2000/2001/2002/2003/2004

Конференции/Конгреси

“Современиот танц (култура) како фактор на трансформација на општеството“ – конференција за танц, поддржана од Амбасадата на Кралството Холандија  – 2009/2010/2011, под покровителство на ЦИД УНЕСКО

“Танцот како експресија на културните разноликости” – конгрес поддржан од УНЕСКО, Париз, Франција – МАНУ, Скопје 2008

Регионален конгрес на ЦИД УНЕСКО – 2005, Охрид

Регионален конгрес на ЦИД УНЕСКО – 2004, Скопје, МАНУ

Работилници

Современи танцови техники работилници – Танц Фест 2018/2019/2020/2021/2022

Jazz with me работилница – Танц Фест 2017

Discover Dancing работилница – Танц Фест 2017

Dancing Ninjitcu работилница – Танц Фест 2017

Хип Хоп работилница – Танц Фест 2016

Кунг фу – работилница за кунг фу – Танц Фест 2015

“Тело и ум“– Работилница за современ танц– Млад отоврен театар 2014

Јас..Тело..Простор…Паѓање“ – Работилница за современ танц – “Млад отоврен театар 2013

Работилница за современ танц “Dance to connect” – во соработка со Battery dance company од Њујорк, САД, 5 града во Мкедонија, преку 100 учесници, 2012

“Работилница за современ танц“ – Скопје, 2000 – ФАРЕ програма за култура на Македонија

“Работилница за современ и креативен танц“ – Охрид, јули/август 1996/2004

 Интернационални гостувања:

2022 – „Share festival“ Братислава, Словачка

2022 – „Недела на современ танц“, Загреб, Хрватска

2022 – „Laiksdejot festival“ Рига, Латвија

2022 –  „Национален театар за современ танц Шајо“, Париз, Франција

2020 – „Соло танцов фестивал“, Анкара, Турција

2018 – „Интернационален фестивал са танц“, Пекинг, Кина

2018 – „Battery Dance Festival “,  Њујорк, САД

2018 – „Holland Dance Festival“, Хаг, Холандија – „Кожа“

2017 – „Maritime Silk Road Festival“ – Културна сезона, Чуанџо, Кина – „Кожа“

2017 – „Share festival”, Братислава, Словачка – “Нулта точка“

2015 – „Meet in Beijing“, Пекинг, Кина – “СМС (сите мои слики)“

2015 – „Open stage program“, Ротердам и Хаг, Холандија – “Импулс“

2014 – Саем за танц, Дизелдорф, Германија

2013 – „ИТС фестивал“, Амстердам, Холандија – “Импулс“

2012 – Саем за танц, Дизелдорф, Германија

2012 – Kultur bunker, Келн, Германија – „Човек во ходникот“ – германска премиера

2011 – Фестивал за современ танц и невербален театар, Свенвинченат, Хрватска – „Меѓусвет“

2010 – Саем за танц, Дизелдорф, Германија – „Делови“

2008 – Саем за танц, претставник на Македонија – Диселдорф, Германија

2005/2008 – Светски конгрес на ЦИД УНЕСКО, Атина, Грција

2005/2008 – Учесник на повеќе Регионални конгреси на ЦИД УНЕСКО

2006 – Саем за танц, претставник на Македонија – Диселдорф, Германија

2005 – Франкофонски игри, Ниамеј, Нигер – „Дневник за нас“

2004 – Саем за танц, претставник на Македонија  – Диселдорф, Германија

2003 – Бетон хала театар, Белград, СЦГ – „Големиот прозорец“

2000 – Фестивал Бургас, Бугарија – „Сеќавања“

2000 – Саем за танц, претставник на Македонија – Еесен, Германија

2000 – Бетон хала театар, Белград, СРЈ – „Сеќавања“

2000 – Лидер на кореографска работилница на БЕЛЕФ

1998 – Фестивал Бургас, Бугарија – „Свадба (мисли и слики)“

1998 – ЕКСПО, Лисабон, Португалија, Национален ден на РМ – „Свадба (мисли и слики)“

1998 – Подгорица, СРЈ, Рисима Рисимкин предавач на фестивалот ФИАТ

1997 – ФИАТ, Подгорица, СРЈ – „Вакуум“

1997 – БРАМС, Белград, СРЈ – „Свадба (мисли и слики)“

1997 – МАНОВЕР ФЕСТ, Лајпциг, Германија – „Свадба (мисли и слики)“

1997 – Европска културна престолнина, Солун, Грција – „Вакуум“

Домашни гостувања:

2017, Велес – НТ Велес, КОЖА/ 2017, Штип – НТ Велес, КОЖА/ 2016, Скопје – MOT – Симбол/  2016, Велес – НТ Велес, Стапнувајќи на земја/  2015, Велес – НТ Велес, СМС (сите мои слики)/ 2015, Скопје – MOT – Импулс/ 2014, Битола – НТ Битола, Импулс / 2011, Битола – НТ Битола, Меѓусвет / 2010, Битола – НТ Битола, Третиот / 1997/2004 , Охрид – НМБ, Охридско лето/ 2004, Битола – Фестивал Хераклеа, Дневник Стравински/ 2003, Штип –  Големиот прозорец/  2003,  Штип – Летен фестивал, Мементо/  2003, Битола – Фестивал Хераклеа,  Мементо/ 2003, Скопје – Скопско лето, Мементо/ 2003, Скопје – MOT Мементо/ 2000, Струмица – фестивал Ристо Шишков,Три лица/  1998, Скопје – MОT –Дабова шума/ 1997, Битола – Свадба (мисли и слики)

Кореографи презентирани на Недела на Модерен Балет, Охрид:

Селија Санон, Буркина Фасо; Елза Волиастон, Франција; Мери Фитцџералд, САД; Лиз Ексис, Велика Британија; Борис Шармац, Франција; Mихаел Јахода, Холандија; Петар Тодоров, Бугарија; Бети Витинару, Грција; Ивет Божиќ, Унгарија; Ивана Вујиќ, СЦГ; Михаел Водненка,

Чешка Република; Марија Илиева, Бугарија; Васил Зафирчев, Македонија; Гордана Деан поп Христова, Македонија; Рисима Рисимкин, Македонија

Педагози учесници во Недела на Модерен балет, Охрид:

Питер Морин, САД; Борис Шармац, Франција; Франсин Дупуи, Франција; Ксавиер Франсилет, Франција; Марта Трпишкова, Чешка Република; Рисима Рисимкин, Македонија

Коереографи учесници во Април-месец на танцот!:

Рисима Рисимкин; Гордана Деан поп Христова; Ирена Лозинска; Васил Зафирчев; Олга Боев; Кренаре Невзети – Кери

Педагози учесници во Април-месец на танцот!: Ана Панчевска; Елена Андоновска; Кренаре Невзети – Кери

Предавачи во Април- месец на танцот!: Емилија Џипунова; Рисима Рисимкин; Олга Боев

Земји учесници во Регионалните конгреси на ЦИД УНЕСКО: Грција; Бугарија; СЦГ; Хрватска; Германија; Словенија; Бразил; Италија; САД; Франција; Холандија

Коереографи презентирани на ТАНЦ ФЕСТ СКОПЈЕ: Марта Греам, Раде Обрадовиќ, Жиган Крајчник,  Кристина Слободjанјук, Томео Вержес, Ено Печи, Амала Дионар, Росер Лопез, Еспиноза, Кристина Бонансеа, Меган Бриџ, Колд Александар трети, Каетано Сото, Ихсан Рустем, Хофеш Шехтер, Грегор Луштек, Рено Вајсер, Емануел Соави, Валентин Хубер, Барак Марпал, Ријад Фгани, Бунту Дембеле,Тереза Ротемберг, Џенис Бренар; Кони Јансен; Мехмет Балкан; Јири Килијан; Ед Вубе; Марко Гоке; Итзик Галили; Ханс ван Манен; Јохан Ингер; Стефан Шорпшир, Лео Мујиќ; Нада Кокотовиќ; Игор Киров; Рисима Рисимкин; Катцура Кан; Кристофер Хугинс; Милтон Мејерс; Вила Џо Золар; Снежана Абрамовиќ Милковиќ; Илир Керни; Бејхан Мурфи; Сташа Зуровац; Мирјана Прајс; Матеа Киселичка; Адријана Данчевска; Дејан Битровски, Александра Петрушевска, Бобан Русески, Валентино Апостоловски; Адријана Андреева, Јакуб Мунко, Љупчо Апостоловски, Адријана Атанасова, Дора Кокољ, Филип Петревски, Ивана Балабанова, Јована Зајкова, Јасмина Сисити, Нил Хохнер,Шимон КУбан,  и др.

Место на настаните:

ТАНЦ ФЕСТ СКОПЈE: МНТ/МКЦ/Сцена ЗЕБРА/ НТ Велес (2015/2016/2017/2020)/ МНТ/МКЦ/Сцена ЗЕБРА/ НТ Битола (2014)/ МОБ/МКЦ/Сцена ЗЕБРА (2011/2012/2013)/ МОБ/ НТ Битола/ МКЦ (2010)/ МОБ/МКЦ/Музеј на Современа уметност (2009)/ МОБ (2006/2007/2008)/ Универзална сала (2005)/

Работилници: Сцена ЗЕБРА /Дом на културата Охрид

Конференции: Народна и Универзитетска Библиотека, Скопје/ ЕСРА Универзитет 2009; 2010

Конгрес на УНЕСКО: МАНУ, Скопје (2007)

Регионални конгреси на ЦИД УНЕСКО: Дом на културата охрид (2005)/ МАНУ, Скопје (2004)/ Драмски театар Скопје (2004)

Април-месец на танцот!: Универзална сала/ МНТ/ Француски културен центар/ НОВА/ Press to exit  – Прохелвеција/ Драмски театар/ КИЦ/ ФДУ/ Музеј на град Скопје

Недела на Модерен балет: Долни Сарај, Охрид/ Св. Софија, Охрид/ Дом на културата Григор Прличев, Охрид