DANCE FEST 2023

ТАНЦУВАЈЌИ СОЗДАВАМЕ ИДНИНА!
ТАНЦ ФЕСТ 2023 – 19то издание

04.04.2023
20:00 часот
Македонски Народен Театар

КОДАРТС ТАНЦОВА КОМПАНИЈА, Ротердам, Холандија

Билети на https://mnt.mk/online/index.php?id=510

Во чест на 30 години дипломатски врски помеѓу С. Македонија и Холандија и е поддржана од Амбасадата на Кралството Холандија во Скопје

„Таленти во движење“ е претстава која ја отсликува извонредноста и врвниот танцов потенцијал на КОДАРТС танцовата компанија, која е производ на соработката на
КОДАРТС универзитетот и „Holland Dance Festival“, еден од најзначајните светски танцови фестивали. Оваа соработка започнува во 2009 година и се развива во несекојдневна авантура во танцот, со експлозивна и заразна енергија на извонредни млади таленти, кои се ѕвездите на иднината!

„Лесно е да се види како Холандија ја одржува својата позиција како светски лидер во современиот танц (…) Би ми било тешко да најдам дури и најблаги критики за кој било аспект од настапот на вечерта. Сето тоа беше брилијантно“ – Arts Talk Magazine

Кодартс Ротердам
Раководител на оддел за танц: Керолин Хардер
Раководител на Кодартс танцова компанија: Кит-Дерик Рендолф
Дизајн на светло и техника: Мартен де Вијс
Костими: Асалија Каџе, Мерлин Купман
Продукција: Елен Дијкстра
Комуникации: Клаудија Класен, Лаури Кок
Холандски танцов фестивал: Уметнички и генерален директор: Самуел Вурстен
Концепт и идеја: Самуел Вурстен
Комуникации: Сандер ван Дијк, Маријк Куијт, Cherise Nieuwland, Royal Promotions
Уредници на печатена програма: Клаудија Класен, Елен Дијкстра, Маријк Куијт
Насловна фотографија и други танцови фотографии: Араш Никах
Портрети на танчерите на Кодартс танцова компанија: Готје Хемерлин, Марион Паке

Танц Фест Скопје е поддржан од Министерството за култура, Амбасадата на Кралството Холандија во Скопје, Амбасадата на САД во Скопје, УГД, Виталија, Бовин
https://interart.com.mk/mk/tanc-fest-skopje/programa/

8:00 am Macedonian National Theater

CODARTS

НЕМОЖНА ЉУБОВ Кореографија: Џианхуи Ванг Музика: Нова композиција, Хошико Јамане Драматургија: Константинос Шацикипраиос Костими: Asalia Khadjé, Jianhui Wang Репетитори: Кит-Дерик Рендолф, Квентин Роџер ХОРИЗОНТ ОД НАСТАНИ Кореографија: Мациеј Кузмински Музика: Јохан Јохансон, Лет од градот (уредил Мациеј Кузмински) Репетитори: Илона Бинарш, Нил Вердорн ЗАЛОГ Кореографија: Јарек Чемерек Музика: Апарат, Крал на клубовите; Роџер Гула, Когнитивна промена; Пол Хартнол, Сити Сенс (Ноќно возење), Бен Лукас Бојсен, Ноктурн Репетитори: Ралица Малехунова, Сан Хи Дибен Костими: Јарек Чемерек, Ају Аријати НИКО Кореографија: Ед Вубе Музика: Џон Кејл, Моделинг, Нибелунген Костими: Памела Хомоет Дизајн на светло: Бено Веен Репетитори: Сан Хи Дибен, Кит-Дерик Рендолф ПАР Кореографија: Рој Асаф Музика: Јоханес Брамс, Балада во D Opus 10nr 2 – Анданте (Глен Гулд) Костими: Рој Асаф, Асалија Каџе Репетитори: Квентин Роџер ФАСАДА Кореографија: Андонис Фониадакис Музика: Филип Глас, Виолончело Октет Репетитори: Sun Hee Dieben Дизајн на светло: Гербен ван дер Верт ГОВОРОТ Кореографија: Весел Острум Музика: Чарли Чаплин, Големиот диктатор; Листот на албумот, прозорец Костими: Весел Острум Дизајн на светло: Весел Острум, Мартен ван Дорп Репетитори: Квентин Роџер

  • Date : April 4, 2023
  • Time : 8:00 pm - 11:00 pm (Europe/Skopje)
  • Venue : МКЦ